Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ιονίων Νησιών και Ρούγκεν Γερμανίας

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Χ. Φούχτελ
Συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.) και της Περιφέρειας Vorpommern- Rugen της Γερμανίας αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη εργασίας που έγινε σήμερα, στην Κέρκυρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Χ. Φούχτελ, του αναπληρωτή περιφερειάρχη της Περιφέρειας Vorpommern-Rügen, Lothar Grobklaus, της αντιδημάρχου, Katrin Brenner, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Bergen (μεγαλύτερη πόλη της περιοχής), Eike Bunge και εκπροσώπων από τους τομείς Εργασίας, Επιχειρηματικότητας και Υγείας, καθώς και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Π.Ι.Ν.

«Σήμερα τέθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ, «τα θεμέλια της συνεργασίας μεταξύ των δυο Περιφερειών», ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και με βάση τις προτάσεις που παρουσίαζαν οι φορείς, γινόταν επαφές από τους Γερμανούς, προκειμένου να αποδείξουν στην πράξη ότι δεν θα μείνουν στα λόγια.

Μέσα από το διάλογο που αναπτύχθηκε, δόθηκε το σύνολο της εικόνας των Ιονίων Νήσων και εξειδικεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ενότητες και οι δράσεις που θα έρθουν προς επικύρωση του ζητούμενου.

Ο κ. Φούχτελ κατά την τοποθέτηση του, επισήμανε επίσης ότι ο Πολιτισμός των Ιονίων Νήσων θα γίνει ο δίαυλος για την ανάπτυξη των σχέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Ο Πολιτισμός σας και ιδιαίτερα η εμπειρία σας στη Μουσική έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και είναι γνωστό στη Γερμανία ότι τα Ιόνια Νησιά πάλλονται από νότες. Μέσα από αυτό το κανάλι αρχικά βλέπω την άμεση συνεργασία και το άνοιγμα των πυλών».

Εντός τεσσάρων εβδομάδων θα αποσταλεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Σχέδιο Πρωτοκόλλου Συνεργασίας (Βίβλος Συνεργασίας) μεταξύ της Π.Ι.Ν. και της Περιφέρειας Vorpommern-Rügen της Γερμανίας, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό Πρωτόκολλο, να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια να τεθεί προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών και να ακολουθήσει η υπογραφή του.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά το πέρας των εργασιών, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είπε:

«Αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει, ώστε σε μία περίοδο στην οποία προχωράμε με όλες τις δυσκολίες τις οποίες δυστυχώς αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, να ανοιχθούν νέοι δρόμοι και νέες ευκαιρίες.

»Καταστήσαμε σαφές ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσουν οξυγόνο στον ελληνικό λαό, να μην ασφυκτιά πλέον, να μην κατακρημνίζονται κατακτήσεις και εργασιακές σχέσεις αλλά και τομείς, όπως είναι η υγεία και η παιδεία, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

»Τόνισα ιδιαίτερα στην ομιλία μου ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την Ελλάδα και δεν μπορεί να σταθεί ούτε ο βορράς και κυρίως η Γερμανία χωρίς τα «πόδια» της που είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, όταν καλπάζει η ανεργία. Χρειαζόμαστε, πέρα από αυτές τις συζητήσεις, την ενίσχυση του τουρισμού με δεδομένο ότι η Γερμανία ήταν η δεύτερη χώρα προέλευσης τουριστών στα Ιόνια Νησιά μετά τους Άγγλους και βήματα ορατά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης για να ξεπεράσουμε άμεσα τις μεγάλες δυσκολίες.

»Κάλεσα μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, την καγκελάριο Μέρκελ να επισκεφθεί την Περιφέρειά μας.

»Αισιοδοξώ ότι, με αφορμή αυτές τις συναντήσεις, θα ξεπεράσουμε προβλήματα τα οποία υπήρχαν στο παρελθόν και θέματα τα οποία πρακτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα τα προωθήσουμε».

Στη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, συμμετείχαν οι: αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας, Χρ. Σκούρτης και Λευκάδας, Θ. Βερύκιος, οι Θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, Ι. Μαλακάσης και Η. Μαλλιάς, ο δήμαρχος Κέρκυρας, Ι. Τρεπεκλής, ο αντιδήμαρχος, Σπ. Μωραίτης κ. ά..
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...