Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Η υγρασία απειλεί τα βιβλία στην Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου

Με υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας, προσπαθεί η σημερινή διευθύντρια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ζακύνθου, να σώσει τον πλούτο, που υπάρχει στις αίθουσές της.

Η Χριστίνα Λούντζη από τον Σεπτέμβρη, που ανάλαβε τη διεύθυνση, ήρθε αντιμέτωπη με ελλείψεις, που κάνουν τη λειτουργία της υποτονική, αλλά και φθορές κτιριακές, που υπάρχουν από το 2006 και απειλούν τα βιβλία.

Η σπουδαιότητα του υλικού της γίνεται εύκολα από όλους μας αντιληπτή, αν αναλογιστούμε, πως η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη περιλαμβάνεται στις 5 μόνο ανά την Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται Ιστορικές. Και αυτό γιατί έχει τις ρίζες της στο 17ο αιώνα, περίπου στο 1630, όταν ιδρύθηκε από δωρεά του Θωμά Φλαγγίνη, προβεβλημένου μέλους της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας και συγκέντρωνε χιλιάδες τόμους βιβλίων, πλούσιο αρχειακό υλικό και συλλογές ιδιωτών από διάφορες δωρεές.

Παρά την καταστροφή που υπέστη με το σεισμό του 1953 –η πυρκαγιά κατέστρεψε το σπουδαιότερο κομμάτι της- αριθμεί σήμερα 80.000 τίτλους βιβλίων, αρχειακό υλικό, σπάνιες εκδόσεις, εφημερίδες, περιοδικά και συλλογές προσώπων, που αναγνώριζαν τη σπουδαιότητά της και τις δώρισαν για να περάσουν και στις επόμενες γενιές μέσω εκείνης.Πηγή: www.imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...