Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Μανιάτης: «Στις αρχές του 2014 θα έχουμε σαφή εικόνα για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο»


Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Η νορβηγική εταιρεία PGS, που ανέλαβε τη διεξαγωγή των ερευνών, έχει ολοκληρώσει κατά 80% τη σχετική εργασία. 

Η επεξεργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, θα ακολουθήσει ένα δίμηνο ερμηνείας των δεδομένων και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων, δηλαδή ο διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.

Αυτά ανέφερε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών, ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός, η διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους αναδόχους για τις περιοχές σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο που προκηρύχθηκαν για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ, που έχουν γνώση του θέματος, τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αφενός τα οικονομικά μεγέθη που διακυβεύονται είναι τεράστια και αφετέρου οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα δεσμεύσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα 40 χρόνια. Συνεπώς για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες χρονικής πίεσης.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι συμβάσεις που αφορούν εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, για λόγους διαφάνειας, αλλά και για την προστασία των επενδυτών.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους, σε συνεργασία και με την ιταλική προεδρία που έπεται, είναι η διαμόρφωση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου.

Επί δεκαπέντε χρόνια, τόνισε ο υπουργός, η διεθνής οικονομική διπλωματία ασχολήθηκε με το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία προς την ΕΕ. Ο νότιος διάδρομος υλοποιείται με τον αγωγό ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

 «Οι μέχρι τώρα ενδείξεις ή αποδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα τεκμηριώνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης του ενεργειακού διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Ήδη ο αγωγός φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας έχει ενταχθεί στα δίκτυα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με τον κάθετο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στον Πρίνο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάδειξη της χώρας μας σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο, προσέθεσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...