Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Η Κέρκυρα του Ζήσιμου

ΦΩΤΟ ΑΠΟ CORFUPRESS

Tης Ολγας Σελλα / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εχει τον ίδιο τόπο καταγωγής και αυτή η είδηση, μ’ εκείνον που έγινε θέμα, θέαμα και σούργελο στα κανάλια την περασμένη εβδομάδα λόγω των εξωφρενικών γεγονότων στο νοσοκομείο της πόλης: την Κέρκυρα. Φίλοι Κερκυραίοι ενημέρωσαν ότι στις 30 Σεπτεμβρίου έκλεισε οριστικά ένα ιστορικό καφενείο της Κέρκυρας, στο Λιστόν. «Ζήσιμο» το ξέραμε όλοι, από το όνομα του ιδιοκτήτη Ζήσιμου Παπαφλωράτου, αν και ο πραγματικός τίτλος του ήταν «Τα Ολύμπια». 

Θέλετε να μάθετε πώς ενημέρωσε το κοινό και τους πελάτες του η διεύθυνση του καταστήματος που λειτούργησε στην καρδιά της Κέρκυρας επί 85 χρόνια; Ιδού: «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αγαπητούς μας πελάτες ότι το κατάστημά μας ολοκλήρωσε τον ιστορικό του κύκλο και πρόκειται να κλείσει την προσεχή Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013 λόγω συνταξιοδότησης. Το 85χρονο ταξίδι με συνεπιβάτες όλους εσάς ήταν πραγματικά συναρπαστικό! Η διεύθυνση και το προσωπικό του καταστήματος θα ήθελαν να απευθύνουν σε όλους τους πελάτες ένα τεράστιο και ειλικρινές ευχαριστώ για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια», έλεγε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook.

Οι Κερκυραίοι στενοχωρήθηκαν πολύ. Ομως τη θλίψη τους δεν την έκαναν θόρυβο. Τη μετουσίωσαν σε φινετσάτο τρυφερό αποχαιρετισμό, απ’ όπου δεν έλειπε ο προβληματισμός και η σκέψη, με πρωταγωνίστρια τη Χορωδία της Κέρκυρας που ιδρύθηκε το 1980 «και η σπορά αυτής της πρωτοβουλίας ξεκίνησε στου Ζήσιμου, που ήταν ο τόπος συνάντησης όλων των μετέπειτα εξαίσιων χορωδών της. Ηταν λοιπόν χρέος μας, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία μέρα λειτουργίας του “Ζήσιμου”, η χορωδία μας να αποχαιρετήσει με τραγούδια και καντάδες την οικογένεια Παπαφλωράτου και ιδιαίτερα τον Νίκο για τα όσα μας προσέφεραν. (...) Δεν γνωρίζουμε τους λόγους του κλεισίματος του ιστορικού καφενείου. Γνωρίζουμε όμως ότι ανάλογα θέματα, σε ανάλογες ιστορικές ευρωπαϊκές πόλεις, αντιμετωπίζονται με τρόπους που σέβονται την ιστορικότητα, την προσφορά και την αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιων αναφορών. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη τέτοιοι χώροι, όπως και το ιστορικό κερκυραϊκό βιβλιοπωλείο “Ζερβόπουλου”, που και αυτό κλείνει, να κρατηθούν στη ζωή για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνική και πολιτιστική καθημερινότητα των συμπολιτών μας. (...) Οι ευχές μας για μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων ίσως πέσουν στο κενό, εάν στην Κέρκυρα δεν συνειδητοποιηθεί ότι η παράδοση, η ιστορία μας και η καρδιά μας είναι τα στοιχεία με τα οποία μπορούμε να αντιδράσουμε στη σημερινή οικονομική και κοινωνική παρακμή».

Ναι, και στην Κέρκυρα όπως και παντού γύρω μας υπάρχουν δύο όψεις, δύο διαθέσεις συμπεριφοράς, δύο προσανατολισμοί. Ο ένας εκφράζεται από τους ανθρώπους της Χορωδίας της Κέρκυρας. Ο άλλος εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο της ίδιας πόλης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...