Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ο ρόλος του “ασθενούς” φύλου είναι σημαντικός

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Ημερίδα για το ρόλο των γυναικών στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης και είχαν προσκληθεί διακεκριμένοι ομιλητές για να αναπτύξουν τις τάσεις και τις προοπτικές στην οικονομία από την χειραφέτηση των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, ομιλητές ήταν η οικονομολόγος Αντιγόνη Λυμπεράκη, η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, ο νομικός Αθανάσιος Τσιούρας, η πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Κατερίνα Τρούσσα – Φιορεντίνου και η manager του Zante Park Hotels, Μαρία Σαράφογλου. Το ζακυνθινό κοινό ανταποκρίθηκε και περίπου εβδομήντα συμπολίτες μας παρακολούθησαν την ημερίδα.

Τάσεις και Προοπτικές: Ζάκυνθος, Ελλάδα, Κόσμος 

Σύμφωνα με έκθεση του Harvard Business Review με τίτλο «Η Θηλυκή Οικονομία», οι γυναίκες είναι επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2009, οι γυναίκες διαχειρίστηκαν και ξόδεψαν, σε όλο τον κόσμο, το αστρονομικό ποσό των 20.000.000.000 δολαρίων.

Μια άλλη τάση που επισημάνθηκε στην ημερίδα, ήταν οι επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Από μακροοικονομικής πλευράς, η γήρανση και η υπογεννητικότητα μειώνουν το μέγεθος του ενεργού εργατικού δυναμικού, επιβραδύνοντας τους ρυθμούς μεγέθυνσης. Μια λύση σε αυτήν την αρνητική προοπτική είναι να συμμετάσχουν περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας. Γιατί όντως, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, “μόνο το 50% του ενεργού γυναικείου πληθυσμού εργάζεται παγκοσμίως. Τα στοιχεία ποικίλουν από ήπειρο σε ήπειρο. Στην ανατολική Ασία και την Αφρική εργάζεται το 68%, στη μέση Ανατολή το 21% και στην Ευρώπη το 50%”.

Στη Ζάκυνθο, η γυναικεία μισθωτή εργασία και επιχειρηματικότητα είναι μεγαλύτερη στον τομέα της εκπαίδευσης και μικρότερη στον κλάδο της μεταποίησης. Η πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Κατερίνα Τρόυσσα – Φιορεντίνου, παρουσίασε “στοιχεία για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες ανά κλάδο, στη Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα, 212 γυναίκες επιχειρούν στη μεταποίηση, 1.160 στη σίτιση και 720 σε ξενοδοχειακές μονάδες”. Η κ. Τρούσα αναφέρθηκε και στους λόγους που αναστέλλουν την ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας εκ μέρους των γυναικών στη Ζάκυνθο. Ανάμεσα σε αυτούς τόνισε “την έλλειψη αυτοπεποίθησης για την ανάληψη του επιχειρηματικού ρίσκου, τα κοινωνικά στερεότυπα, την πατριαρχιακή, οικογενειακή δομή των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικά την κοινωνική αντιμετώπιση των γυναικών επιχειρηματιών”.


www.imerazante.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...