Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

«Στο σφυρί» το Καστέλλο που γυρίστηκε η «Κόμισσα της Κέρκυρας» ή Πύργος Μιμπέλι - ΒΙΝΤΕΟ

Το ιστορικό ξενοδοχείο «Καστέλλο Μιμπέλι» της Κέρκυρας, που έγινε διάσημο και μέσα από την κινηματογραφική ταινία «Η κόμισσα της Κέρκυρας» με την αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου, βρίσκεται στη λίστα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα του Δημοσίου. 


Το ξενοδοχείο, σύμφωνα με το espressonews.gr, είχε πουληθεί το 2009 αντί 5.000.000 ευρώ στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ενώ οι προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από τον Δήμο Φαιάκων για την αγορά του δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Στη λίστα με τα διάσημα ακίνητα του Δημοσίου και της χώρας μας, εκτός από το «Καστέλλο Μιμπέλι», βρίσκονται πολλές ξενοδοχειακές μονάδες Xenia, αλλά και ο θρυλικός Αστέρας Βουλιαγμένης που αναζητά ακόμα το νέο του ιδιοκτήτη, μια και η διαδικασία πώλησής του δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το διάσημο ξενοδοχείο της Κέρκυρας είναι περισσότερο γνωστό σαν Καστέλλο, λιγότερο γνωστό σαν Βίλα Μιμπέλι και ακόμα λιγότερο γνωστό σαν Πύργος των Πολυλάδων. Βρίσκεται στην περιοχή Κάτω Κορακιάνα του Δήμου Φαιάκων και στο κτιριακό συγκρότημα έως το 1982 λειτουργούσε μία από τις γνωστότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των αδελφών Μπούα.

Σήμερα, σύμφωνα και με το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει η «Espresso της Κυριακής», το αρχιτεκτονικό αριστούργημα έχει παραδοθεί στον χρόνο, καθώς παραμένει ασυντήρητο και η εικόνα του ασφαλώς δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλαιότερες ένδοξες μέρες του.

Στους πανέμορφους και καταπράσινους κήπους του ξενοδοχείου είχαν γυριστεί το 1972 σκηνές από την αγαπημένη ταινία της Ρένας Βλαχοπούλου «Η κόμισσα της Κέρκυρας», ενώ το διάσημο «Καστέλλο» είχε εμπνεύσει και τη συγγραφική προσπάθεια του Σπύρου Ν. Καλούδη το 1994 στο βιβλίο του «Η Κάτω Κορακιάνα απ’ το μακρινό χθες... στο σήμερα», όπου παρουσιάζεται όλο το ιστορικό του κτιρίου.

Ιδιοκτήτης του παλιού πύργου που υπήρχε στη θέση του σημερινού Καστέλλο ήταν ο Αντώνιος Πολυλάς, ο οποίος έζησε εκεί μέχρι και τον θάνατό του, το 1886. Κληρονόμος του ήταν η Φανή Ροδοκανάκη, η οποία στο τέλος του 19ου αιώνα παντρεύτηκε τον Λιβανέζο βαρόνο Λούκα Μιμπέλι. Εκείνος ήταν που το 1890 άρχισε και την ανακατασκευή του παλιού πύργου, η οποία ολοκληρώθηκε το 1900, δύο χρόνια μετά την αποπεράτωση του Αχιλλείου, για να παραδοθεί στον κτιριακό θησαυρό της Κέρκυρας ακόμη ένα μοναδικό στολίδι.

Η «Βίλα Μιμπέλι», όπως ονομάστηκε, ήταν έτοιμη να δεχτεί στους χώρους της τους νέους ενοίκους της. Εκτός από το κεντρικό κτίριο δημιουργήθηκαν και χώροι για το 60μελές προσωπικό, στους κήπους προστέθηκαν σπάνια δέντρα, ενώ πανάκριβα έπιπλα και στολίδια μεταφέρθηκαν από την Ευρώπη για να κοσμήσουν τον κοσμήσουν. Το 1906, μάλιστα, ο Λούκα Μιμπέλι έφερε στην Κέρκυρα το δεύτερο αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε  στο νησί. Στη βίλα φιλοξενήθηκαν οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και εστεμμένοι της εποχής, ενώ για χάρη τους ξοδεύτηκαν από τον ιδιοκτήτη αμύθητα ποσά για τις διασκεδάσεις τους.Αρχές δεκαετίας 1930 και ο Αλεσάντρο Μιμπέλι, γιος του βαρόνου Λούκα, είναι πια ο νέος κύριος της βίλας, που εξακολουθεί να ζει στους παλαιούς ρυθμούς, παρά τα σύννεφα που συγκεντρώνονται στον παγκόσμιο ορίζοντα. Το 1936 στους χώρους της φιλοξενήθηκε για τέσσερα χρόνια ο βασιλιάς Γεώργιος Β’, μάλιστα κατά τη διάρκεια της παραμονής του τον επισκέφθηκε και ο Μεταξάς. Το 1940 ο τελευταίος Μιμπέλι υπηρετεί στο ιταλικό ναυτικό και η βίλα κατασχέθηκε σαν εχθρική περιουσία.

Στην Κατοχή χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο και ως κατοικία του Γερμανού διοικητή. Εκείνη την περίοδο λεηλατήθηκε από πολλούς. Ως το 1952 οι χώροι της ερημώθηκαν, ενώ το 1953 το Κλαμπ Μεντιτερανέ νοικιάζει το ξενοδοχείο για αποθήκευση σανού και για θεατρικές παραστάσεις. Εκείνη την εποχή τη βίλα επισκέφθηκε ο Αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά και την αρχιτεκτονική της.

Από τον αυτοκράτορα της Αυστρίας έως τον Ωνάση

Ο μεσαιωνικός πύργος είναι μοναδικό στο είδος του αρχιτεκτόνημα, αρμονικός συνδυασμός φλωρεντιανού, γοτθικού, βυζαντινού, βενετσιάνικου και ανατολικού ρυθμού, περιστοιχισμένο από ένα απαράμιλλης ομορφιάς δάσος, με κουκουναριές και σπάνια αιωνόβια δέντρα.

Σε όλη τη λαμπρή πορεία του έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες της υψηλής κοινωνίας, όπως ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β', ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο Γεώργιος Α' και ο Γεώργιος Β' της Ελλάδος, ο λόρδος Κάρικτον. Εκεί έχουν μείνει επίσης ο Μπούτρος Γκάλι, η πριγκίπισσα του Ασουάν, η οικογένεια Ωνάση, η Μαρία Κάλλας, ο Φον Μπράουν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Παπανδρέου και πολλοί άλλοι.Ξενοδοχείο από τον Σπύρο Μπούα

Το 1957 ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας νοικιάζει το κτίριο και τον χώρο για 25 χρόνια προκειμένου να αναπτύξει μία από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες. Το Καστέλλο ανακαινίζεται πλήρως και το Καστελλίνο χτίζεται από την αρχή. Η αίγλη και η πολυτέλεια επιστρέφουν στην παλιά «Βίλα Μιμπέλι».

Οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής από κάθε γωνιά του πλανήτη θα περάσουν από το πιο διάσημο ξενοδοχείο της Κέρκυρας και του Ιονίου Πελάγους. Το 1959 το Ελληνικό Δημόσιο μοιράζει στους ακτήμονες της Κάτω Κορακιάνας την υπόλοιπη περιουσία του Μιμπέλι, ενώ το 1982 κλείνει ακόμα ένας μεγάλος κύκλος στην ιστορία του κτιρίου, αφού λόγω υπέρογκων οικονομικών απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου από την οικογένεια Μπούα διακόπτεται η λειτουργία του Καστέλλο.

Εως το 2000 το Καστελλίνο, ο μικρότερος χώρος του ξενοδοχείου, λειτουργεί σαν παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Από τότε μέχρι σήμερα το ξενοδοχείο έχει παραδοθεί στον χρόνο, αφού η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αν και φρόντισε να το αγοράσει το 2009, δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει. Τίποτα δεν θυμίζει πια τα παλιά και κανένας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή του. Τα πατώματα και οι οροφές καταρρέουν, οι κουκουβάγιες είναι πια οι μόνιμοι κάτοικοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...