Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Έξι μετασεισμοί πάνω από 4 ρίχτερ! Επιθυμητός ένας σεισμός έως 5,4 ρίχτερ λένε οι σεισμολόγοι

«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής.


Μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ.Λέκκας είπε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων». Ο καθηγητής Γεωλογίας σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».


Ερωτηθείς για την εκτίμησή του ότι δεν θα ξεπεράσουν οι μετασεισμικές δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό εξάγεται από την εμπειρία που έχουμε από σεισμούς και μετασεισμούς από όλον τον κόσμο. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι ο κύριος μετασεισμός. Βέβαια δεν ακολουθείται αυτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχουμε μια τέτοια διαδικασία. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένας τέτοιος σεισμός έτσι ώστε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

Τραμπολίνο το νησί

Στο χορό των Ρίχτερ παραμένει η Κεφαλονιά, σχεδόν δυο 24ωρα μετά τον ισχυρό σεισμό που αναστάτωσε το νησί την Κυριακή και προκάλεσε ζημιές σε πολλά σπίτια, στο Ληξούρι (κυρίως) και το Αργοστόλι.

Η Τρίτη ξημέρωσε με πολλούς μετασεισμούς με κυριότερους 2 που είχαν μέγεθος 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ που έγιναν νωρίς το πρωί και λίγο μετά τις 11.00.

Στο μεταξύ, ένα νέο video από τη στιγμή του σεισμού την Κυριακή βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσω του inkefalonia.gr


Κλειστά και σήμερα τα σχολεία στην Κεφαλονιά, όπου συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για να καταγραφούν οι ζημιές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Κυριακής στο νησί και ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Περίπου 1000 άνθρωποι που φοβήθηκαν ή δε μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, βρήκαν το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη καταφύγιο στο πλοίο Superfast 11. Άλλοι, πάλι, κοιμήθηκαν έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητα τους, καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Σήμερα, φτάνει στο λιμάνι του Ληξουρίου και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 1300 άτομα.

Και δεν έφταναν όλα αυτά, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς πρέπει να αντιμετωπίσουν και την επιδείνωση του καιρού. Η Τρίτη ξημέρωσε με τη θερμοκρασία στους 10 βαθμούς, στη διάρκεια της μέρας, όμως, έρχονται και βροχές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί δημόσια κτίρια και 140 ιδιωτικές κατοικίες και στα μισά από αυτά τα κτίρια εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα μικρό ή μεγάλο.

Επισήμανε, επίσης, ότι στα περισσότερα δημόσια κτίρια οι έλεγχοι έχουν τελειώσει, ενώ μεταξύ άλλων θα επανελεγχθούν το δικαστικό μέγαρο και δυο σχολεία στο Ληξούρι για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα για χρήση ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...