Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Προβλήματα στο 60% των κτηρίων στο Ληξούρι

Από σήμερα Τρίτη οι μηχανικοί αρχίζουν να ελέγχουν τα ξενοδοχεία τα οποία θα προσφερθούν για τη στέγαση των κατοίκων που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους. Μικρότερα τα προβλήματα στο Αργοστόλι.


Προβλήματα στο 60% των κτηρίων που έχουν έως τώρα ελεγχθεί στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς έχουν διαπιστώσει τα συνεργία των μηχανικών, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.


Λιγότερα είναι τα προβλήματα στο Αργοστόλι, όπου ζημιές έχουν εντοπισθεί στο 25% των κτηρίων που έχουν ελεγχθεί.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 200 κτίσματα, εκ των οποίων τα 150 είναι το Ληξούρι.

Την ίδια ώρα ωστόσο, σοβαρές ζημιές σε κολώνες και πέδιλα των σπιτιών στο νησί διαπιστώνουν οι μηχανικοί, και οι ζημιές αυτές είναι δύσκολα επισκευάσιμες.

Από σήμερα Τρίτη οι μηχανικοί αρχίζουν να ελέγχουν τα ξενοδοχεία τα οποία θα προσφερθούν για τη στέγαση των κατοίκων που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, έντονη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα και την Τρίτη στην Κεφαλλονιά, μετά τα 5,8 Ρίχτερ το απόγευμα της Κυριακής. Έως τώρα έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 160 μετασεισμοί μεγέθους έως και 5,2 Ρίχτερ.

Η καταρρακτώδης βροχή έχει προκαλέσει κατολισθήσεις βροχών σε αρκετά σημεία του νησιού, με συνέπεια τα συνεργεία που καταγράψουν τις ζημιές.

Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως γι' αρκετό καιρό ακόμα θα υπάρχει σεισμική δραστηριότητα στο νησί.

Τις τελευταίες ώρες, αρκετοί επιστήμονες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι πως ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη. «Δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τους 5,4 βαθμούς» σημείωσε.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι κάτοικοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και εντός της ημέρας αναμένεται σήμερα το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος δυναμικότητας 1.300 κλινών. Ήδη στο νησί βρίσκεται το Superfast 11 στο οποίο διανυκτέρευσαν 1.000 άτομα, ενώ το Ελευθέριος Βενιζέλος θα δέσει στη Σάμη.

«Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος σεισμός», είπε στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

Άμεσα θα διατεθεί το πακέτο στήριξης προς τους πληγέντες του σεισμού της Κυριακής επισήμανε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Εν τω μεταξύ, τη δίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων δανείων και τόκων αποφάσισε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...