Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλλονιά

Έχουν ξεπεράσει τους 250 οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά μετά την ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Κυριακή. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 δονήσεις ισχυρότερες των 4 βαθμών και περισσότερες από 130 με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 


Εν τω μεταξύ εκκενώθηκε το Ματζαβινάτειο νοσοκομείο Ληξουρίου διότι επιδεινώθηκαν τα στατικά προβλήματα  που είχαν παρουσιαστεί μετά τον σεισμό της Κυριακής. Οι ασθενείς και οι τρόφιμοι του γηροκομείου που φιλοξενούνταν εκεί θα μεταφερθούν στο γενικό νοσοκομείο Αργοστολίου.


Εν τω μεταξύ αύριο Παρασκευή θα μεταβεί στο νησί ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προκειμένου να ελέγξει και ο ίδιος την κατάσταση που βρίσκονται οι σχολικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλήματα παρουσιάζουν δύο σχολικά συγκροτήματα, το 2ο και 30 Γυμνάσιο Αργοστολίου και το «Πετρίτσειο» Γυμνάσιο - Λύκειο Ληξουρίου.

Όπως ανέφερε στο Βήμα ο δήμαρχος του νησιού κ. Αλέξανδρος Παρίσης «Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τα σχολεία να είναι ανοικτά την Δευτέρα. Θα υπάρξει κάποια μεταστέγαση των μαθητών σε αίθουσες του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το οποίο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα να φτάσουν στο νησί μας και επιπλέον λυόμενες αίθουσες που θα τοποθετηθούν στο χώρο του ΤΕΙ».

Ο συντονιστής όλων των εργασιών που πραγματοποιούνται στο νησί, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επαναφέρουμε τους κανονικούς ρυθμούς ζωής στην Κεφαλονιά. Οι κάτοικοι, ιδιαίτερα αυτοί του Ληξουρίου και των γύρω χωριών, ταλαιπωρήθηκαν αρκετά αλλά ο κρατικός μηχανισμός από την αρχή ήταν δίπλα τους».

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών 

Σε ότι αφορά τα κτίρια και τις κατοικίες του νησιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι «η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται. Πλέον ελέγχονται τα σπίτια. Κάποια σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, ήδη έχουν έρθει στο νησί ειδικές λυόμενες αίθουσες για να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα. Τις εγκαταστάσεις θα επιβλέψει, ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος, που θα φτάσει αύριο το πρωί στο νησί».

Στην συνέχεια ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε και στα νοσοκομεία του νησιού τονίζοντας: «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με δική του παρέμβαση, έδωσε εντολή να σταλθούν στο νησί όσοι γιατροί χρειαστούν προκειμένου να στελεχώσουν στο ακέραιο τα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς και να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις».

«Οι σεισμόπληκτοι», συνέχισε, «σιγά σιγά αποζημιώνονται με χρήματα από την πρόνοια μέσω του δήμου Κεφαλονίας, έπειτα από αίτηση που έχουν συμπληρώσει και τον έλεγχο που έχει γίνει, με το ποσό των 580 ευρώ. Από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση, έδωσε χέρι βοηθείας στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με αναστολή πληρωμών υποχρεώσεων σε δημόσια ταμεία. Θα είμαστε δίπλα τους όσο χρειαστεί».

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων, ενώ, από τα 500 σπίτια που υπέστησαν ζημιές και έχουν ελεγχθεί, τα μισά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο περίπου 5% του συνόλου των κατασκευών στο νησί.

Στο παλιό δημοτικό κέντρο Παλικής έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1.600 αιτήματα πολιτών για έλεγχο των κατοικιών τους, εκ των οποίων τα 1.000 αφορούν σε σπίτια μέσα στην πόλη του Ληξουρίου και τα υπόλοιπα σε διάφορα χωριά της περιοχής.

Ζημιές στην τοιχοποιεία αντιμετωπίζει και το δικαστικό μέγαρο Αργοστολίου στο οποίο βρίσκονται συνεργεία του δήμου και φροντίζουν για την άμεση αποκατάσταση τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση και της Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας σοβαρές υλικές ζημιές στην τοιχοποιεία και στην στέγη αντιμετωπίζουν η Ιερά μονή Υπεραγίας Θεοτόκου στο Κορωνάτο, η Ιερά μονή Ευαγγελιστρίας Κηπουραίων και η Ιερά μονή Αγίας Παρασκευής Λεπέδων. Επίσης προβλήματα αντιμετωπίζουν 15 ναοί της περιοχής Ληξουρίου και 10 ναοί της περιοχής Αργοστολίου και Λειβαθούς. Από την πρώτη στιγμή ο Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης μετέβη στους ναούς για να δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών.

Ακατάλληλο το νερό από τα δίκτυα σε πολλές περιοχές του νησιού

Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνικών της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία των δικτύων, ενώ υπάλληλοι του Δήμου συνεχίζουν να απομακρύνουν βράχους από τους δρόμους ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού. Επίσης εξετάζεται η μεταφορά των σεισμοπλήκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες που παρέμεναν κλειστές λόγω εποχής.

Απαγορεύεται η χρήση του νερού του δικτύου για ανθρώπινη κατανάλωση ( πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής ή άλλες οικιακές χρήσεις) στις περιοχές Ληξούρι, οικισμός Αγ. Βασιλείου, Υπαπαντής, Καμίνια, Γιαννικάκη και Λότζα έπειτα από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής την περασμένη Κυριακή.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν συνεχείς ελέγχους για την ποιότητα του νερού. Ωστόσο φιάλες νερού διατίθενται στο 1ο Δημοτικό Ληξουρίου.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Αθανάσιος Γκανά, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες εκδηλώνονται σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Ασσου Κεφαλονιάς από ρήγμα που ενεργοποιήθηκε μετά τον σεισμό της Κυριακής.

Την εκτίμηση ότι η επιστημονική κοινότητα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει πού θα γίνουν σεισμοί στα επόμενα 10 χρόνια έκανε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ κ. Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

Αναφερόμενος στον σεισμό της Κεφαλονιάς επεσήμανε πως με τη δόνηση των 5,8 βαθμών εκλύθηκε ικανοποιητικό ποσό ενέργειας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, αφού το ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 7 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...