Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Στους ρυθμούς των Ρίχτερ χορεύει η Κεφαλονιά

Στους ρυθμούς των Ρίχτερ χορεύει από το απόγευμα του Σαββάτου η Κεφαλονιά, καθώς μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.


Οι σκηνές πανικού στην Κεφαλονιά δεν λένε να τελειώσουν, μετά την ισχυρότατη δόνηση που έκανε τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους, τους ηλικιωμένους να εγκαταλείπουν το γηροκομείο τους και τους ασθενείς να βγαίνουν τρέχοντας από το νοσοκομείο του νησιού.


Πλούσια είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς, με περισσότερους από 25 μετασεισμούς πάνω από 3,5 Ρίχτερ. Ο ισχυρότερος όλων εκτιμάται στα 5,2 Ρίχτερ κάνοντας τους σεισμολόγους να πιστεύουν ότι η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΈΣ ΕΚΤΙΜΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΎ

Σε κοινή τους ανακοίνωση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ τονίζουν ότι η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με βάθος 17 χιλιόμετρα και επίκεντρο 6 χλμ βόρεια του Αργοστολίου ή 280 χλμ δυτικά της Αθήνας. Ωστόσο, το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα.

Αρχικά έγινε λόγος για σεισμό 5,7 Ρίχτερ και λίγο αργότερα για δόνηση 5,9. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) αναφέρει, πάντως, στη σελίδα ενημέρωσης ότι το μέγεθος του σεισμού φθάνει τα 6 Ρίχτερ.

ΥΛΙΚΈΣ ΖΗΜΙΈΣ ΜΕΤΆ ΤΗ ΔΌΝΗΣΗ

Ο σεισμός προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε δρόμους, λόγω κατολισθήσεων, αλλά και σε παλιά κτίρια και σπίτια. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.

Η δόνηση, που είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή στην Ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Αττική έθεσε σε συναγερμό όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες καταγράφουν τις ζημιές. Το ευτυχές είναι ότι δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.

ΚΛΙΜΆΚΙΑ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΊ ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΣ ΣΤΟ ΝΗΣΊ

Με εντολή του πρωθυπουργού μετέβη στην περιοχή με στρατιωτικό αεροσκάφος ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε σεισμοπαθείς πριν την ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο. Κλιμάκια της ΕΜΑΚ και ο γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, Δημοσίων Έργων, Υγείας και Παιδείας ενισχύουν τις κρατικές δυνάμεις στο νησί.

Στην Κεφαλονιά βρίσκονται ακόμα:

-30μελής δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με περιπολικά οχήματα, για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και την παροχή συνδρομής σε υπηρεσίες και πολίτες.

- 11μελες κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.), μαζί με κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και αύριο θα ενισχυθούν και με άλλους μηχανικούς.

- Κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.).

- Μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την συγκρότηση μικτών Επιτροπών με τους εκεί μηχανικούς της Περιφέρειας για την εκτίμηση των ζημιών.

ΚΛΕΙΣΤΆ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΊ ΣΤΑΘΜΟΊ

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία της Κεφαλονιάς, αλλά και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση.

Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε καθώς κρίθηκε απαραίτητο να γίνει έλεγχος όλων των κτιρίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες θα ενημερώσουν για την επαναλειτουργία των μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...