Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Κεφαλονιά: Παράταση των προθεσμιών για τα αυθαίρετα στους σεισμοπαθείς

Για τους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης - Αναφέρεται σε όλες τις προθεσμίες του νόμου 4178/2013 που λήγουν το Φεβρουάριο


Σε διευκολύσεις για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό την περασμένη Κυριακή, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ειδικότερα, ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι για ακίνητα που βρίσκονται στους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης το σύνολο του ποσού του ειδικού προστίμου του νόμου 4178/2013 για τα αυθαίρετα, σε σχέση με το 50% που ισχύει για ολόκληρη τη χώρα, μπορεί να συμψηφίζεται με αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για τη στατική επάρκεια των κατασκευών αυτών.


Επιπλέον με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία δίνεται παράταση δύο μηνών για ακίνητα που βρίσκονται στους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε όλες τις προθεσμίες του νόμου 4178/2013 που λήγουν το Φεβρουάριο. Επίσης παρατείνεται για δύο μήνες σε ακίνητα αυτών των περιοχών η προθεσμία μεταφοράς στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 των δηλώσεων του νόμου 4014/2011 οι οποίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονται ακόμη σε αρχική υποβολή με πληρωμένο μόνο το σχετικό παράβολο.

«Δίνουμε παράταση στις προθεσμίες του νόμου των αυθαιρέτων για τα ακίνητα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης» δήλωσε ο κ. Καλαφάτης, προσθέτοντας πως το πιο σημαντικό είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που εντάσσονται στο νόμο των αυθαιρέτων να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το πρόστιμο για να ενισχύσουν στατικά τα ακίνητά τους.

Η προτεινόμενη διάταξη

Ειδικές ρυθμίσεις εφαρμογής του Ν.4178/2013  για το Δήμο Κεφαλονιάς και το Δήμο Ιθάκης. Για ακίνητα που βρίσκονται στον Δήμο Κεφαλονιάς και στο Δήμο Ιθάκης:
Α. Παρατείνονται όλες οι σχετικές προθεσμίες που προβλέπονται στο κεφάλαιο Α’ του Ν.4178/2013 (Α 174) και λήγουν το Φεβρουάριο του 2014  για δύο μήνες.
Β. Παρατείνεται η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων  κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο στις διατάξεις του Ν. 4178/2013  για δύο μήνες.
Γ. Συμψηφίζονται  τα ποσά που καταβάλλονται από την έναρξη εφαρμογής του Ν.4178/2013  για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την για την στατική επάρκεια των κατασκευών αυτών με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια  για την εφαρμογή του παρόντος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη διάταξη, θεσπίζονται διευκολύνσεις για την υπαγωγή και την πληρωμή δόσεων στις διατάξεις του νόμου 4178/2013, για λόγους που άπτονται στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο δήμο Κεφαλονιάς και το δήμο Ιθάκης, λόγω σεισμού και απαιτούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Περαιτέρω, προς ενίσχυση του κρατικού ρόλου προστασίας της δημόσιας ασφάλειας προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού όλου του ποσού του προστίμου κατά τις διατάξεις του νόμου 4178/2013  για εργασίες και μελέτες στατικής ενίσχυσης και επάρκειας των κατασκευών.

Ειδικότερα:
Mε την παράγραφο Α προβλέπεται ότι παρατείνονται όλες οι σχετικές προθεσμίες που προβλέπονται στο κεφάλαιο Α’ του Ν.4178/2013 και λήγουν εντός του μηνός Φεβρουαρίου για δύο μήνες. ( 102 δόσεις, μεταφορά δηλώσεων, υποβολή στοιχείων)
Με την παράγραφο Β, προς άρση τυχόν δυσερμηνειών, προβλέπεται ειδικά ότι παρατείνεται και η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 για δύο μήνες.

Με την παράγραφο Γ, για λόγους δημόσιας ασφάλειας και κρατικής αρωγής, θεσπίζεται εξαιρετικά συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται από την έναρξη εφαρμογής του Ν.4178/2013 για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την για τη στατική επάρκεια των κατασκευών αυτών με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν.4178/2013. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...