Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Νύχτα στο δρόμο και το κρύο ετοιμάζονται να περάσουν οι Κεφαλονίτες

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο σεισμός «έδιωξε» τους κατοίκους της Κεφαλονιάς από τα σπίτια τους, καθώς τα 5,7 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το νησί προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές σε πολλά κτίρια και σπίτια, τα οποία πλέον είναι ακατάλληλα για να κατοικηθούν


Ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται είναι ακόμα πιο δύσκολο αφού πολλοί Κεφαλονίτες δεν θα έχουν που να μείνουν. Την ίδια ώρα οι Αρχές σε αρκετά σημεία του νησιού καταβάλουν προσπάθειες για να πείσουν τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.


«Για λόγους ασφαλείας αλλά και για την διευκόλυνση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, ενημερώνουμε τους κατοίκους της Παλικής να παραμείνουν σε ανοικτούς χώρους, μακριά από κτίρια και να αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία των οχημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση των Αρχών.

Στο δρόμο και στα αυτοκίνητα θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι

Εκατοντάδες κάτοικοι, τρομοκρατημένοι από το χορό των Ρίχτερ έχουν ήδη πάρει τα αυτοκίνητά τους και έχουν πάει στο γήπεδο της πόλης, ενώ άλλοι έχουν πάει στον περιφερειακό όπου δεν υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης, καθώς στους περισσότερους δρόμους υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν βράχοι και πέτρες και να καταπλακώσουν ότι βρεθεί στο πέρασμα τους. Οι περισσότεροι θα περάσουν τη νύχτα με κουβέρτες και παπλώματα μέσα στα ΙΧ, αφού ο φόβος για ακόμα ένα χτύπημα του Εγκέλαδου δεν τους επιτρέπει να μπουν στα σπίτια τους.

Δήμαρχος Κεφαλονιάς: «Θα χρειαστούν κοντέινερ, και μάλιστα πολλά»

Tην ανάγκη καταλυμάτων για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Κεφαλονιάς επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης. «Θα χρειαστούν κοντέινερ, και μάλιστα πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα δούμε τις ανάγκες και θα εκτιμηθεί ποσά θέλουμε» πρόσθεσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι γενικά τα κτίρια του νησιού άντεξαν, αλλά καταπονήθηκαν περαιτέρω αυτά που είχαν υποστεί ζημίες από τον πρώτο μεγάλο σεισμό.

Δένδιας: Το Ληξούρι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές που επηρεάζουν την ομαλή ζωή των κατοίκων

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά την επιθεώρηση που πραγματοποίησε και την ενημέρωση που είχε από τους αρμόδιους φορείς, δήλωσε: «Ήρθα εδώ και είδα με λύπη μου ότι το Ληξούρι έχει υποστεί πολλές και σημαντικές ζημιές, οι οποίες σε ένα βαθμό επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα των κατοίκων να έχουν μία ομαλή ζωή. Υπό αυτή την έννοια το κράτος έχει άμεση υποχρέωση να ανταποκριθεί. Αυτή την έννοια έχει και η παρουσία μου εδώ. Θα ενημερώσω τον Πρωθυπουργό για το τι είδα και από εκεί και πέρα η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο κ. Δένδιας μετέβη στη συνέχεια στο Αργοστόλι, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Περιφέρειας (ΣΟΠΕ), που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΤΕΙ Κεφαλονιάς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Θανάσης Μπούρας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ κα. Σοφία Βούλτεψη και ο βουλευτής Πρεβέζης της ΝΔ κ. Δημήτρης Τσουμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας – Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Ευστάθιος – Σωτήριος Κουρής, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, όπως και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών φορέων. Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχε ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΣΟΠΕ δήλωσε:

«Επισκέφθηκα την Κεφαλονιά κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και παρακολούθησα τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου όπου έγινε μία αποτίμηση της κατάστασης μετά και από τον σεισμό των πρώτων πρωινών ωρών σήμερα. Αυτό το οποίο σαφώς αποφασίστηκε είναι να ενισχυθεί το κράτος στο Ληξούρι και στην περιοχή της Παλικής, η οποία κυρίως επλήγη από τον τελευταίο σεισμό. Έδωσα ήδη τις σχετικές εντολές και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Θα υπάρξει και αυτοτελές κλιμάκιο μηχανικών, το οποίο θα εγκατασταθεί στο Ληξούρι. Επίσης, ήδη μετακινήθηκαν οι αρμόδιοι του Δήμου και της Περιφέρειας για να ελέγξουν την κατάσταση των δημοσίων κτιρίων στο Ληξούρι. Ξαναλέω το κράτος οφείλει να δείξει την παρουσία του στη Δημοτική Ενότητα Παλικής, όπως την δείχνει στην Κεφαλονιά όλες αυτές τις ημέρες και να βεβαιώσει τον πολίτη ότι είναι και θα παραμείνει δίπλα του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην συκοφαντούν ή να θίγουν κάποιον. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...